Підбір шин на мінітрактор

9 трав. 2019 20:15:33
Підбір шин на мінітрактор

Забезпечити ефективність та продуктивність роботи мінітрактора здатне не тільки дотримання головних умов експлуатації мінітехніки та регулярний техогляд, а й правильно підібрані шини. В цій статті ми виокремили найважливіші нюанси, про які неодмінно повинно бути відомо кожному власнику мінітрактора.

Специфіка шин на мінітрактори різного типу

Мінітрактори класифікують на передньопривідні, задньопривідні й повнопривідні. Кожен з типів цієї техніки потребує шин зі специфічним рисунком. На українському ринку великою популярністю користуються два останні типи, тож далі детальніше про них.

Для задньопривідних моделей на передній міст обирають шини з продольними заглибленнями задля забезпечення кращого маневрування й низького спротиву при переміщенні по грунту, а на задній міст – шини з бороздами, які допомагають збільшити силу тертя й забезпечити максимальну продуктивність та гарну прохідність техніки навіть за умов високої вологості грунту.

На повнопривідні мінітрактори встановлюються однакові шини як на задній, так і на передній міст. Відмінність полягає лише у розвалі/сходженні, тому варто враховувати, що передні колеса будуть піддаватись більшому навантаженню й витримувати на собі вагу двигуна.

Що стосується садових мінітракторів, то на них встановлюються спеціальні заводські версії шин, розраховані на весь період експлуатації техніки. Такі моделі в основному призначаються для вивезення сміття, транспортування невеликих вантажів й культивування невеликих за площею земельних ділянок.    

Технічні характеристики шин

Шини на мінітрактор вирізняються специфічними технічними характеристиками й призначені для установки на тягову сільськогосподарську техніку, потужність якої становить до 45 к.с. Вони поділяються на декілька типів за рисунком протектора, діаметром диска, а також за призначенням на:

-          вузькі – для культивування й прополювання овочевих культур;

-          широкі – для інших робіт.

Конструкція гуми для мінітракторних коліс буває:

-          радіальною;

-          діагональною;

-          з нейлоновим кордом;

-          зі сталевим кордом.

Критерії вибору шин

Змінюючи шини на мінітракторі, обов`язково варто зважати на вимоги виробника, вказані в інструкції. Крім цього, враховувати слід і наступні критерії:

1. Ширина протектора. Якщо мінітрактор використовуватиметься для весняних робіт, коли земля ще волога, то перевагу рекомендовано надавати шинам з широким протектором, адже це допоможе уникнути буксування й пришвидшить рух техніки по грунту.

2. Тип грунту. Шини з глибоким рисунком краще підійдуть для їзди по територіях з сухим грунтом. Слід врахувати й особливості пересування за умов високої вологості землі й підбирати відповідну гуму.

3. Вантажопідйомність. Якщо мінітрактор буде оснащуватись навісним обладнанням, то для такої техніки слід обирати міцні надійні шини, здатні витримати високе навантаження.

4. Зносостійкість гуми. Мінітрактори – це силова техніка, що не призначається для швидкісної їзди, тому пріоритетними критеріями повинні бути зносостійкість та міцність. Обираючи нові шини на мінітрактор, особливо якщо він буде використовуватись разом з причепом, варто орієнтуватись на рекомендації виробника техніки.

Маркування розміру коліс

R16 та R14 – найпоширеніший тип маркування шин на мінітрактори. Обираючи один з таких варіантів, слід звертати увагу на візерунок протектора, оскільки типорозміри є літні та зимові й кожен з них відрізняються своїм дизайном. Окрім 22- та 16-дюймових шин нерідко вибирають маркування R13.

Регулювання ширини колії

Немало труднощів у власників нових мінітракторів викликає налаштування ширини колії. В деяких моделей цей елемент конструкції не змінюється, в деяких ширину колії доступно регулювати.

Передня вісь регулюється таким чином:

  1. За допомогою домкрата підняти трактор так, щоб колеса не доторкались до землі.
  2. Відкрутити гвинти на вісях з обох боків колеса.
  3. Відгвинтити чотири гвинта на тязі.
  4. Підлаштувати ширину колії відповідно до ширини грядки. Якщо ширина грядки становить 70 см, то колію слід відрегулювати до 140 см.
  5. З обох боків витягнути колесо на необхідну поділку й закріпити конструкцію гвинтами у такому положенні.  

Задня вісь регулюється так:

  1. Підняти трактор за допомогою домкрату на висоту, при якій колеса не доторкатимуться до землі.
  2. Ослабити гвинти з внутрішнього боку.
  3. Витягнути колеса на бажану ширину.
  4. Зафіксувати гвинти.

Правильно відрегулювавши ширину колії й слідуючи всім умовам експлуатації мінітрактора, робота на полі, в межах сільського чи приватного господарства неодмінно принесе задовільний результат.

Наша пропозиція

Онлайн-магазин мінітехніки «Трактор №1» готовий запропонувати великий асортимент продукції від найкращих японських, корейських, китайських та українських виробників. Окрім можливості купити мінітрактори за доступними цінами, ми надаємо своїм клієнтам кваліфіковану консультацію в телефонному режимі та в представництвах, високоякісне сервісне обслуговування й доставку по всій території України.