Еволюція плуга

6 лип. 2019 11:48:26
Еволюція плуга

Для сучасної мінітехніки на сьогоднішній день існує великий асортимент навісного обладнання для виконання всеможливих робіт на полі, в межах сільського та комунального господарств. З-поміж всього цього різноманіття найбільш популярним вважається плуг. В цій статті ми розповімо про те, який шлях пройшло це навісне обладнання для того, щоб слугувати господарям в теперішньому вигляді.

Функції плуга та його класифікація

Це знаряддя використовується для оранки землі перед посадкою сільськогосподарських культур. Цей процес є дуже важливим, оскільки завдяки перемішуванню шарів грунту, земля збагачується киснем, очищується від чагарників, а деякі бур`яни закопуються, внаслідок чого слугують компостом.

Існує багатокласова класифікація плугів:

1. За призначенням:

- сільськогосподарські;

- спеціалізовані (для лісових грунтів, для саду, чагарників тощо).

2. За конструкцією:

- дискові;

- лемішні;

- шнекові;

- ротаційні;

- роликові;

-комбіновані.

3. За видом тяги:

- для коней;

- для тракторів.

4. За способом кріплення:

- причіпні;

- начіпні;

- напівначіпні.

 5. За швидкістю:

- звичайні (до 1,4 м/с);

- швидкісні (1,4 – 2,2 м/с).

Історія використання

Історичні згадки вказують на те, що першими плуг почали використовувати єгиптяни. Це знаряддя допомагало їм готувати грунт після повеней для посадки зернових культур. В подальшому почали використовувати для оранки не лише людську фізичну силу, а й волів, що сприяло розвитку сільськогосподарських споряджень для роботи на землі.

На заміну першим примітивним моделям плуга – ралам – в добу Римської імперії прийшли відвали. Принцип їхньої роботи полягав у піднятті верхнього шару землі й відкиданню його вбік разом з бур`янами та залишками попереднього врожаю. Так грунт очищався та збагачувався поживними речовинами. Римляни удосконалили плуг, поставивши його на колеса. Це дозволило регулювати глибину ходу плуга й легше контролювати його рух.

Знаряддя для обробки землі з дерева поступово почали замінюватись плугами з металевими деталями. Це було зумовлено тим, що до дерев`яних поверхонь земля налипає сильніше, ніж до сталевих. Перший плуг, конструкція якого дозволяла зрізати шар грунту, підіймати його та перевертати, був виготовлений у 18 столітті у Великобританії.

Промислова революція стала поштовхом для удосконалення плугів й поширення моделей зі сталі. Цей варіант знаряддя для обробки землі був значно легшим, міцнішим та функціональнішим. Джон Дір був тим, хто у 1830-х роках розробив сталевий плуг, виготовлення якого згодом впровадилось у промислові масштаби. Поява парових двигунів уможливила використання плугів у якості навісного обладнання до тракторів.

Окрім плугів для обробки великих ділянок, існували й моделі для оранки вузьких та проблематичних ділянок на виноградниках. В Австралії у 1870-х роках розробили спеціальне знаряддя для акуратної обробки землі, на якій знаходилось довге та заплутане коріння евкаліптів.

Про нашу пропозицію

Отож, плуг – це незамінна у будь-якому господарстві річ, яка полегшує та пришвидшує обробку землі. Обрати варіант, який підходив би для обсягу ваших робіт, ви можете на сайті нашої компанії «Трактор №1» в режимі онлайн. До того ж, кожен охочий має можливість не лише ознайомитись з асортиментом навісного обладнання, а й купити мінітрактори у нас від брендів з Китаю, Японії, Кореї та України за привабливою ціною. В свою чергу ми забезпечимо вас кваліфікованою консультацією, якісним сервісним обслуговуванням та продукцією високої якості.

Бажаємо вдалих покупок у магазині компанії «Трактор №1»!