Чи є потреба в правах для роботи з мінітрактором?

1 бер. 2019 21:07:57
Чи є потреба в правах для роботи з мінітрактором?

Придбання мінітрактора – важливий крок для кожного фермера. Цей пристрій можна використовувати для виконання і сільськогосподарських, і комунальних робіт, і для догляду за домашнім господарством. А завдяки невеликим розмірам та високій продуктивності мінітехніка добре маневрує й здатна допомогти з обробкою навіть невеликих за площею земельних ділянок.

Як і будь-яка інша техніка, мінітрактор повинен бути поставлений на облік, а його господар – мати всю необхідну документацію. Чи входить в перелік обов’язкових паперів права? Спробуємо розібратись у цій статті.

Реєстрація мінітрактора: що для цього необхідно

Оформивши покупку, власник мінітрактора отримує пакет документів, необхідний для реєстрації своєї техніки у відповідній інстанції. Ця процедура є обов’язковою й короткотривалою. Після цього мінітрактор ставиться на облік, а власник отримує документи про право на експлуатацію.

Чи потрібні права для того, щоб їздити на мінітракторі? Згідно з ст. 34 Закону України «Про дорожній рух», а також пункту 3 Порядку відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних та меліоративних  машин, сільськогосподарської техніки й інших механізмів, що були затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 року №694, всі мінітрактори реєструються у обов’язковому порядку.

Реєстрацією мінітехніки займається Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту користувачів. Ця інстанція займається проведенням регулярних техоглядів сільськогосподарських машин та їхньою реєстрацією. Поставити на облік мінітрактор можна за місцем прописки власника.

Перелік потрібних документів

Реєстрація мінітракторів відбувається впродовж семи робочих днів після подачі відповідної заяви, до якої слід додати:

1. Копію паспорта;

2. Копію ідентифікаційного номера;

3. Документ, що підтверджує право власності на техніку чи право на її використання;

4. Документ, що підтверджує особу представника власника техніки (якщо потрібно);

5. Свідоцтво або сертифікат визнання відповідності;

6. Заключення спеціаліста.

Якщо мінітрактор новий, то його реєструють після попереднього огляду, який здійснює уповноважений інспектор у попередньо домовлений час.

Як трактористу отримати права?

Посвідчення тракториста – це документ, який може отримати особа, що пройшла відповідне навчання, склала теоретичний та практичний частини обов’язкового іспиту, пройшла медичний огляд, а також перепідготовку або підвищення кваліфікації.

Щоб скласти екзамен для отримання прав, необхідно подати такі документи:

-          Заяву, написану за встановленим зразком;

-          Два фото розміром 3х4;

-          Свідоцтво про підвищення робочої кваліфікації або диплом кваліфікованого робітника;

-          Копію документу про підтвердження особи;

-          Копію ідентифікаційного номера.

Якщо з першого разу не вдалось скласти практичний або теоретичний екзамен, отримати посвідчення тракториста неможливо. До того ж, вже існуюче посвідчення вилучається. Можливість повторно скласти іспит з’являється не раніше, ніж за 10 днів після попередньої спроби.

Важливо пам’ятати

Видачею дозволу на управління транспортними засобами займається тільки Держпродспоживчслужба. Підробка державних документів являється серйозним злочином і відповідальність за це несуть і власник фальшивих прав, і той, хто їх виготовляв.

Якщо водій спричинив аварію або порушив правила руху, не маючи при цьому прав на керування мінітрактором чи документів про реєстрацію, йому загрожує кримінальна відповідальність та вилучення техніки.

А купити мінітрактори від японських, корейських, китайських та українських виробників доступно на сайті нашого онлайн-магазину «Трактор №1»! Ми пропонуємо великий асортимент, приємні ціни й кваліфіковане сервісне обслуговування.