Обкатка трактора

29 серп. 2017 11:01:29
Обкатка трактора

Обкатка – необхідний процес не тільки для нової техніки, а й для машин, з якими проводились ремонтні роботи. Він полягає у поступовому збільшенні навантаження на техніку, завдяки чому робочі деталі припрацьовуються одна до одної. Здійснюючи обкатку, є можливість виявити всі несправності та позбутись їх ще до початку повноцінної експлуатації техніки.

Як підготувати трактор до обкатки

1. Перш за все, необхідно «розпакувати» мінітрактор – перевірити кожен елемент комплектації та змонтувати всі необхідні деталі.

2. Наступний крок – видалення мастила-консерванту.

3. Далі варто з особливою уважністю підійти до огляду гайкових з’єднань. За потреби - затягнути їх тугіше.

4. Після цього проконтролювати рівень масла у двигуні, коробці передач, гідравлічній системі, рульовому управлінні, ведучих мостах.

5. Змастити всі прес-маслянки.

6. Залити паливо та охолоджуючу рідину у необхідній кількості.

Після цього потрібно проконтролювати тиск повітря, наявний у передніх та задніх шинах. Тут показник залежить від сфери застосування машини. Якщо мінітрактор використовуватиметься для робіт у полі, то тиск у передніх шинах має становити 200-250 кПа та 80-120 кПа у задніх. Якщо мінітрактор буде експлуатуватись для транспортування, то 200-250 кПа для передніх та 120-150 кПа для задніх шин – цілком нормальні показники.

Перед обкаткою також слід перевірити:

- З’єднання всіх електричних ланцюгів;

- Розвал-сходження передніх коліс (має бути 4-10 мм);

- Гвинти кріплення двигуна до рами та трансмісії;

- Рівень зарядки акумулятора.

Обкат мінітрактора

Даний процес відбувається в три етапи: на холостому ходу, на холостому ходу з передачами та під різними навантаженнями. Варто пам’ятати, що оберти та навантаження впродовж всього періоду обкатки необхідно збільшувати поступово.

Обкатка на холостому ходу триває близько 15-20 хвилин:

• перші 5 хвилин – до 700 обертів/хв.;

• наступні 5 хвилин – 1000 обертів/хв.;

• останні 5 хвилин – від 18000 до 20000 обертів/хв..

Впродовж всього періоду роботи техніки особливу увагу слід приділити показникам контрольно-вимірювальних приборів, уважно прослуховувати двигун та здійснити перевірку на наявність протікань у охолоджувальній, паливній та масляній системах трактора.

Обкатка мінітрактора під навантаженням означає, що на машину прикріплюють відповідне сільськогосподарське обладнання, необхідне для подальшої роботи. Його маса може становити від 100 до 600 кг – залежно від тягового класу самої техніки. В такому стані трактор обкатують впродовж 10 хвилин при середніх обертах двигуна, а наступні 10 хвилин – збільшуючи навантаження та оберти.

Показник температури масла в гідросистемі при обкатці мінітрактора повинна сягати 40-50°.

Чого варто уникати при здійсненні обкатки техніки

Сутність всього процесу – це перевірити роботу техніки при збільшенні на неї навантаження від мінімального до максимального рівня. При цьому твердо не рекомендується здійснювати обкатку за несприятливих погодних умов, за наявності високого рівня снігу чи на бездоріжжі. В такому разі буде дуже складно виявити дефекти роботи та знайти спосіб їхнього усунення.

Огляд техніки після обкатки

Необхідно здійснити контроль загального стану техніки, а також замінити масло у двигуні та трансмісії. Це необхідно робити тому, що масло забруднюється частинками металу, які з’являються у результаті припрацювання деталей. Варто урахувати те, що система охолодження двигуна після злиття охолоджувальної рідини повинна промиватись виключно чистою водою. Очищувати паливний та повітряний фільтри необхідно лише за потреби.

Також після обкатки потрібно зробити повторні процедури: перевірити та налаштувати вільний хід педалей зчеплення та гальма, проконтролювати щільність кріплення основних елементів та вузлів, перевірити електричну систему, налаштувати розвал-сходження передніх коліс та тиск у шинах, а також змастити вузли трактора.

Врахувавши всі перераховані вище моменти, Ви зможете здійснити вдалу обкатку своєї техніки та підготувати її до продуктивної повноцінної роботи.

Ми, компанія «Трактор №1», у свою чергу пропонуємо Вам не тільки купити мінітрактор за доступною ціною, а й отримати детальну інформацію та консультацію від наших високо професійних працівників.